Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Forskning föreslås få 740 miljarder

Pengarna ska satsas för att stärka EU:s position på forskningskartan.

EU-kommissionen vill satsa 80 miljarder euro, motsvarande närmare 740 miljarder kronor, på forskning mellan 2014-2020. Satsningen ska skapa jobb och öka tillväxten i unionen.

– Det är brytning med det förflutna och en investering i framtiden, proklamerade Máire Geoghegan-Quinn, EU-kommissionär med ansvar för forskning och innovation när hon presenterade förslaget på onsdagen.

Förslaget går under namnet Horisont 2020 och ska samordna alla EU:s forsknings- och innovationssatsningar under ett och samma paraply. Máire Geoghegan-Quinn menade också att det ska bli lättare att söka pengar ut forskningspotten.

– Vi vill att det ska ta 100 dagar från ansökan till svar. I dag tar det i genomsnitt 350 dagar, sade forskningskommissionären.

EU-kommissionen har tre huvudmål med sin föreslagna forskningssatsning. För det första en budget för ökade anslag till att stödja EU:s ställning som världsledande inom vetenskap på sammanlagt 24,5 miljarder euro. En stor del av dessa pengar ska gå till grundforskning.

För det andra satsningar på såväl industriella jättar som små och medelstora företag med en budget på 17,9 miljarder euro.

– För några år sedan fanns inte Google, Twitter och Facebook, nu är de värda miljarder. Vi behöver fler sådana i Europa, exemplifierade Geoghegan-Quinn.

För det tredje kommer 31,7 miljarder euro satsas på att lösa gemensamma frågor som hälsa, befolkningsförändringar, livsmedelsförsörjning och klimat.

Förslaget utgör en del av den så kallade EU2020-strategin som sätter ut målsättningarna för EU:s satsningar mellan 2014-2020.