I dag träffas världens 20 rikaste länder för att diskutera framtiden.

Bild: Mélanie

Hoppa till artikelns andra spalt.

Grekland väntas dominera G20-möte

Orosmolnen är många och stora för världens 20 rikaste länder när de i dag träffas i Cannes.

Greklands agerande, som kan hota hela räddningsplanen för euron, och dystra framtidsrapporter är några av de dilemman ledarna måste brottas med när de kommer samman i franska Cannes.

Inför mötet skrev EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, och Europeiska rådets ordförande, Herman Van Rompuy, ett gemensamt brev till de 20 länderna där de beskriver EU:s prioriteringar inför mötet. EU-ledarna pekar på att man äntligen kommit fram till ett krispaket som ska lösa det kritiska läget.

– EU:s huvudbidrag till Cannes är det paket som ska säkerställa stabilitet i euro-området, deklarerar de båda.

Men hela krispaketet står nu på spel efter att Grekland låtit utlysa en folkomröstning om de ska anta paketet eller ej. Än så länge är det dock inte säkert om det blir en folkomröstning, eller om det i så fall blir ett nej. Men reaktionerna lät inte vänta på sig efter den grekiske premiärministerns utspel.

Som lök på laxen släppte nyligen både den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD och ILO, FN:s internationella arbetarorganisation, dystra rapporter om jobb och tillväxt för de kommande åren. OECD spår att tillväxten i euro-området kommer minska betydligt – i vissa länder kommer tillväxten bli negativ

ILO spår i sin rapport att den höga arbetslösheten i de rika länderna kan leda till strejker, demonstrationer och protester i många europeiska länder.

Men troligtvis kommer hela G20-mötet överskuggas av eurokrisen. EU har antytt att man kan komma att be de så kallade BRIC-länderna om bidrag till unionens krisfond EFSF. Man hoppas under en fikapaus på mötet ta ett snack med Kinas Hu Jintao eller Brasiliens Dilma Rousseff och be dem investera sina pengar i euron. Grekland kommer återigen högst upp på dagordningen.