Annons

OSSE om ryskt val: Det regerande partiet favoriserades

– Valet var som ett spel där bara vissa spelare var tillåtna på planen, sade Heidi Tagliavini från OSSE.

Valobservatörer från den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE konstaterar efter söndagens ryska parlamentsval att de varit tekniskt väl genomförda men  att valet var vinklat till förmån för det regerande partiet med begränsad politisk valfrihet och brist på rättvisa. Dom noterar att valadministrationen inte var oberoende och att rösträkningen präglades av uppenbara manipulationer.  På plussidan nämns att det genomfördes valdebatter mellan partier på nationell TV.

– Valet var som ett spel där bara vissa spelare var tillåtna på planen, och sedan favoriseras en av spelarna. Även om det fria valet var begränsat och partikonkurrensen saknade rättvisa, har väljarna haft möjlighet att komma ut och göra sina röster hörda ", sade ambassadör Heidi Tagliavini, chefen för valobservatörsuppdragen i OSSE i ett uttalande på måndagen.