Hoppa till artikelns andra spalt.

Socialdemokrater kräver EU-stöd till SAAB-anställda

Socialdemokraterna krävde på tisdagen att regeringen ansöker om pengar från EU:s globaliseringsfond för att hjälpa de anställda som drabbas av SAAB:s konkurs.

På måndagen försattes biltillverkaren SAAB i konkurs och minst 3000 SAAB-anställda och personal hos underleverantörer riskerar arbetslöshet. För att finansiera omställning till nya jobb eller vidareutbildning när företag säger upp anställda under den ekonomiska krisen kan EU-länder ansöka om bidrag från EU:s globaliseringsfond.

- En del av de åtgärder som behövs för att stötta de löntagare som drabbas kan finansieras med hjälp av EU-pengar, via globaliseringsfonden. Vi kräver därför att regeringen förbereder att lämna in en ansökan till EU-kommissionen så snart det blir aktuellt, säger Ylva Johansson (S), vice ordförande i riskdagens arbetsmarknadsutskott, och Olle Ludvigsson (S), EU-parlamentariker, i ett gemensamt uttalande.

Sverige ansökte 2009 om stöd ur EU:s globaliseringsfond, för bland annat vidareutbildning av uppsagda löntagare hos då krisdrabbade Volvo med underleverantörer. Sverige fick då nära 100 miljoner kronor. Fonden har en budget på upp till 500 miljoner euro per år motsvarande 4,5 miljard kronor.