Annons

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn tycker kreditvärderaren är inkonsekvent.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn tycker kreditvärderaren är inkonsekvent.

Bild: Fredrik Haglund

Även EU:s krisfond hotas av nedgradering

– Om inte Tyskland ställer upp kommer krisfondens kreditbetyg att ryka, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB. Över hälften av euroländerna fick se sina betyg nedgraderade. Bara fyra länder behåller toppbetyg.

Sammanlagt nedgraderade kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s kreditbetyget i nio av de sjutton euroländerna. Det meddelades sent på fredagskvällen.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn kritiserade raskt händelsen.

– Efter att ha bekräftat att det inte var oavsiktligt denna gång beklagar jag Standard & Poor’s inkonsekventa beslut tidigare i dag vad gäller betygen på flera länder i euroområdet, sade Olli Rehn i ett pressmeddelande.

Standard & Poor’s menar att de åtgärder som euroländerna gjort inte är tillräckliga för att hantera krisen och jämna ut de stora skillnaderna i konkurrenskraft som finns mellan länderna i eurosamarbetet.

Österrike och Frankrike blev av med toppbetyget AAA.

Den franske finansministern François Fillon tonade ned kreditvärderingsbeslutet under en presskonferens på lördagen.

– Kreditvärderarna är en användbar barometer, men det är inte de som för den franska politiken, sade François Fillon rapporterar den franska tidningen Le Figaro.

Nedgraderingen, som var väntad, var ändå ett bakslag för den franske presidenten Nicolas Sarkozy. I Frankrike väntar presidentval i april-maj och han har spelat sina kort på att kunna förbättra landets ekonomi. Sarkozy valde att inte kommentera beslutet när han talade i staden Amboise på söndagen. Däremot lovade han att komma med stora ekonomiska reformer i slutet av januari.

Den nyinstallerade spanske premiärministern Mariano Rajoy menade att hans högerregering minsann inte behöver några lektioner i ekonomi.

– Vi lever i svåra tider, men den regering som jag leder vet precis vad den behöver göra för att förbättra Spaniens rykte, skapa tillväxt och jobb, sade Mariano Rajoy efter det negativa beskedet rapporterar tidningen El País.

Nedgraderingen kan påverka EU:s tillfälliga krisfond EFSF:s förmåga att låna pengar.

– Jag tycker det verkar osannolikt att man inte skulle få någon typ av nedgradering om inte Tyskland går in som garant, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till Europaportalen, Han ser det som otroligt att Tyskland skulle ta på sig ett ännu större ansvar.

Ett sänkt kreditbetyg för EFSF skulle innebära att de länder som har lån där, i dagsläget Portugal och Irland, kan komma att få betala mer. Även Grekland, som inte har sina nuvarande lån kopplade till fonden, väntas ta lån hos EFSF och blir därmed berörda av det sannolikt försämrade ränteläget.

– Om vi får ett besked från Tyskland att man inte ställer upp med större garantier kommer kreditbetyget att ryka, säger Rober Bergqvist som tror att en nedgradering kan komma inom de närmaste veckorna.

Ewald Nowotny, österrikisk ledamot i den Europeiska centralbankens, ECB, styrande råd, sade på söndagen att de ska göra allt den kan för att lugna situationen. Detta ska ske genom att ECB förser banker med mer likviditet.

I samband med nedgraderingen varnade Standard & Poor’s för att en ny nedgradering kan komma för 14 euroländer inom ett till två år.

Standard & Poor’s är ett av tre ledande kreditvärderingsinstitut.

Börsen gick svagt ned på måndagförmiddagen.