Annons

Oppositionen kallar till massdemonstrationer i Rumänien

Den ekonomiska krispolitiken är i fokus när rumäner i dag går ut på gatorna i en landsomfattande protest. Bakom demonstrationen står socialdemokrater, liberaler och konservativa partier.

De senaste dagarna har präglats av demonstrationer och politisk oro främst i den rumänska huvudstaden Bukarest. Den svenska ambassaden uppmanar svenskar i Bukarest ”att iaktta försiktighet och undvika folksamlingar”.

En utlösande faktor till den politiska turbulensen anses vara ett förslag i förra veckan att privatisera den rumänska hälsovården och att den populäre vice hälsoministern Raed Arafat tvingades bort sedan han motsatt sig reformen.

Regeringen valde senare att stryka privatiseringsförslaget och erbjuda Raed Arafat sitt ministerjobb tillbaka. Detta lyckades dock inte locka bort demonstranterna från gatorna. Protesterna har istället vuxit och innefattar nu kritik mot nedskärningar och landets usla ekonomi. Tidigare har de offentlig anställdas löner och den allmänna pensionen sänkts och landet har tvingats ta krislån från IMF och EU.

Arrangörerna av dagens demonstrationer är den Socialliberala unionen, USL, bestående av Socialdemokraterna, Nationella liberala partiet och det Konservativa partiet.