Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet vill behålla fokus på kvinnovåld

EU-parlamentet uppmanar kommissionen att inte lägga ned anti-kvinnovåldsprogram. 

I en resolution på torsdagen uppmanade en överväldigande majoritet av EU-parlamentarikerna EU-kommissionen att fortsätta stödja det så kallade Daphneprogrammet. Från programment kan man söka pengar för projekt som verkar för att minska våld mot barn, unga och kvinnor.

EU-kommissionen hade föreslagit att Daphneprogrammet skulle inordnas i ett bredare program som handlar om rättigheter och medborgarskap.

– EU-parlamentet och ministerrådet har båda betonat vikten av detta problem, så jag har svårt att förstå var kommissionen hämtat inspiration till det här dåliga förslaget. Istället borde forskningen öka, och EU borde lagstifta om våld mot kvinnor just så som EU-parlamentet kräver, sade EU-parlamentarikern Mikael Gustafsson (V) efter omröstningen.

Daphneprogrammet som gäller mellan 2007-2013 har en budget på 16,7 miljoner euro.