Jean-Claude Juncker, eurogruppens ordförande, och Evangelos Venizelos, grekisk finansminister, under gårdagens möte i Bryssel.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nya tuffa krav på Grekland

Grekerna måste nu bestämma sig om euron, sade den grekiske finansministern Evangelos Venizelos när han lämnade Bryssel i natt. På söndag röstar det grekiska parlamentet om långivarnas krav.

Det utlovade krislånet till Grekland får vänta. Först måste landet uppfylla tre villkor. Det stod klart efter torsdagens möte mellan euroländernas finansministrar i Bryssel.

– Trots de senaste dagarnas ansträngningar hade vi inte alla nödvändiga delarna på bordet för att ta ett beslut idag, sade Jean-Claude Juncker, eurogruppens ledare efter mötet sent i går kväll.

Den grekiska regeringen hade efter utdragna förhandlingar lyckats komma överens om att gå med på långivarnas nedskärningsprogram för ett andra krislån. Men det räckte inte, mer måste till.

På onsdag nästa vecka ska finansministrarna träffas igen och då ska grekerna ha uppfyllt villkoren. Den grekiske finansministern Evangelos Venizelos menade efter mötet att landet nu måste bestämma om det ska vara kvar i euron.

– Till det nästa eurogruppsmötet måste vårt land och folk fundera och göra ett slutgiltigt och strategiskt val, sade Evangelos Venizelos.

– Om vi ser vår framtid bland euroländerna, i Europa, måste vi göra vad som krävs för att programmet ska godkänns, sade den grekiske finansministern.

Det första krislånet till Grekland lyckades inte få landets ekonomi på rätt köl. Kritiken har varit hård mot hur grekerna levt upp till kraven i det program som långivarna ställde för att låna ut pengarna. Det sämsta vi upplevt sade den svenske finansministern Anders Borg (M) tidigare i år och syftade på det grekiska krisprogrammet.

– Vi kan inte leva med ett system där löften ges och upprepas och där genomförandet är för svagt, sade Jean-Claude Juncker.

Långivarna kräver därför bindnande försäkringar från de grekiska ledarna att de kommer att genomföra det de åtar sig. Ett förslag som EU-kommissionen nu utreder är att sätta in lånepengarna på ett spärrat konto så att de endast går till avbetalningar av landets skuldberg.

Olli Rehn, EU:s ekonomikommissionär, menade på torsdagskvällen att uppgörelsen mellan den grekiska regeringen och de privata investerarna om en nedskrivning av landets statsskuld i princip är klar. Också detta har varit ett krav för att grekerna ska få ett nytt krislån.

I dag och på lördag har de två största fackförbunden i Grekland utlyst en storstrejk mot de nedskärningar som måste göras för att landet ska få krislånet.

På söndag ska det grekiska parlamentet rösta om huruvida man accepterar kraven som ställs på landet.