Hoppa till artikelns andra spalt.

Riksdagsmän: Straffa Magnitskijs banemän

Vägra visum och frys pengarna för de inblandade i det ryska rättsövergreppet och juristen Sergej Magnitskijs brutala död. Det kräver den amerikanske affärsmannen William Browder på blixtvisit i Sveriges riksdag.

– Sverige bör engagera sig mer i fallet, vädjar William Browder. Han hade anlitat juristen Sergej Magnitskij för att få veta vad som hänt hans ryska företag sedan inrikesministeriets tjänstemän tagit över verksamheten, en historia som innehåller en miljardskattestöld, tortyr och brutal misshandel av Sergej Magnitskij som leder till hans död i en cell 2009. Därefter har ryska myndigheter, utan större framgång, gjort allt för att mörklägga historien. Fallet Sergej Magnitskij har i stället blivit ökänt i och utanför Ryssland.

William Browders mål är att EU och USA ska sätta upp de sextio personer som är inblandade i övergreppen och Sergej Magnitskijs död på en lista som spärrar deras rätt till visum.  Han vill också att deras tillgångar utanför Ryssland ska spåras och frysas.

Riksdagens tvärpolitiska grupp för Mänskliga rättigheter stod på onsdagen som svenska värdar under William Browders Europaturné. De kräver nu i ett brev till regeringen att Sverige på olika sätt ligger på för att EU ska vidta sanktioner mot gärningsmännen.

Se den gripande och prisbelönta filmen om Sergej Magnitskij.