Stort eurostöd i Grekland

Opinionsbilden i Grekland är komplex: samtidigt som folket är fortsatt positiv till en grekisk euro straffar opinionen hårt de partier som skrivit på euroländernas kravlista för mer krislån.

77 procent av grekerna vill stanna kvar i euron oavsett kostnader, rapporterar grekiska Kathimerini på tisdagen. Det är samma siffror som vid förra mätningen  i december och sannolikt det just nu högsta stödet för euron i hela EU.

Samtidigt sjunker tilltron till de två partier som främst förknippas med de nedskärningar som euroländerna och Internationella valutafonden IMF krävt.  Konservativa Ny Demokrati får 19,4 procent och socialdemokratiska Pasok 13.1 procent. Det är en nedgång med två procentenheter för båda partierna sedan december.

– Detta är den lägsta stödet för dessa partier som vi någonsin uppmätt, sade Takis Theodorikakos till Mega TV som beställt undersökningen.

De som vunnit stöd är partierna till vänster om Socialdemokraterna som Kommunistpartiet, Demokratiska vänstern och Radikala vänsterkoalitionen. Tillsammans får de 30 procent av röster. Högerextrema LAOS kvarstår på cirka 5 procent.

1200 personer tillfrågades och 27 procent var osäkra eller vägrade svara.