Senast klockan 21:00 måste en uppgörelse om Greklands skuldavskrivning vara klar.

Senast klockan 21:00 måste en uppgörelse om Greklands skuldavskrivning vara klar.

Bild: Ilco

Dagens superdeadline: Grekisk skuldavskrivning senast 21.00

Sextio procent av de privata innehavarna av grekiska statsobligationer är nu beredda att skriva ned sin fordringar på Grekland. Uppgörelsen, som är ett erbjudande från Grekland till långivarna, måste vara klar klockan 21.00 svensk tid i kväll.

Därefter håller eurogruppens finansministrar en telefonkonferens om att ge klarttecken för det andra krislånet till Grekland. En förutsättning är att Grekland har en uppgörelse om nedskrivningar med de privata långivarna. Den grekiskt finansministern Evangelos Venizelos var vid förra veckans toppmöte övertygad  att en uppgörelse kommer att nås.

Om uppgörelsen går i lås, vilket marknaden tror, Stockholmsbörsen hade stigit nära två procent vid lunchtid, blir det den största i sitt slag i historien, uppger Bloomberg News.

Förutom Greklands största banker och pensionsfonder deltar ett trettiotal europeiska banker och institutioner. Målet är att minska de privata fordringarna på 206 miljarder euro motsvarande 1854 miljarder kronor med 53,5 procent ned till 96 miljarder euro.