Google ska svara på 69 frågor om sina nya användarvillkor.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europeiska datamyndigheter ifrågasätter Google

Europeiska dataskyddsmyndigheter har bett Google svara på en rad frågor om företagets nya användarvillkor.

Den franska dataskyddsmyndigheten, CNIL, har på de övriga europeiska dataskyddsmyndigheternas vägnar undersökt internetföretaget Googles nya användarvillkor och är oroade över resultatet. De ställer 69 frågor till Google som de vill ha svar på senast den 5 april.

Redan i slutet av februari skrev CNIL ett brev till Larry Page, Googles vd, där de beklagade att ”Google inte tog tillfället i akt att konsultera de [europeiska] myndigheterna innan de presenterade de nya användarvillkoren den 24 januari”.

Den franska dataskyddsmyndigheten lät också veta att de inlett en undersökning av Googles användarvillkor.

Annons

– Våra preliminära fynd visar att Googles nya policy misslyckas med att möta kraven i EU:s dataskyddsdirektiv, hette det.

När nu undersökningen är klar vill CNIL bland annat veta om Google använder ansiktsigenkänning i sina tjänster. Andra frågor handlar om hur så kallade kakor och annonser fungerar och hur GSP-platser och samtalslistor i Googlebaserade smarta telefoner behandlas. Dessutom vill de veta varför Google inte tar bort användarinformation från sina backupsystem när man tar bort sitt konto.

I mars förnyade Google sina användarvillkor genom att slå samman reglerna för de 60-70 olika tjänsterna som företaget har till en enhetlig policy.

Om Google inte följer EU-reglerna riskerar företaget att få böta upp till 560 miljoner euro.