Det nederländska parlamentets underhus. Arkivbild.

Det nederländska parlamentets underhus. Arkivbild.

Bild: Lollyman

Nederländerna fördömer kritiserad hemsida

Det nederländska parlamentet tar officiellt avstånd från en hemsida som uppmanar folk att skicka in klagomål om östeuropeiska arbetare. 

Nederländerna tog på tisdagen åt sig av den senaste tidens kritik från Europaparlamentet och EU-kommissionen om en hemsida där nederländare uppmanas att skicka in historier om hur arbetare från Bulgarien, Rumänien och Polen tar deras jobb och andra klagomål mot östeuropéer.

Det nederländska underhuset röstade i går igenom en motion, från det socialliberala partiet D66, som fördömer sidan upprättad av det främlingsfientliga Frihetspartiet, PVV, lett av Geert Wilders.

Frihetspartiet är stödparti till landets borgerliga koalitionsregering som just nu förhandlar om stora nedskärningar i den nederländska budgeten. Detta anses ha varit ett skäl till att hemsidefrågan inte tagits upp av landets regering.

EU-parlamentet fördömde för två veckor sedan hemsidan och riktade kritik mot att landets premiärminister Mark Rutte har vägrat att kommentera sidan.

På måndagen uppmanade den populäre polske TV-presentatören Szymon Majewski sina 2,5 miljoner tittare att gå in på hemsidan vilket fick den att krascha. Frihetspartiet förnekar dock att en cyberattack hade ägt rum, men polska IP-adresser ska ha blivit blockerade vilket gör att personer i Polen inte kommer in på hemsidan, rapporterar den nederländska tidningen Eindhovens Dagblad.