Hoppa till artikelns andra spalt.

Sarkozy hotar lämna Schengen

Den franske presidenten kräver att EU ska göra mer för att hålla illegala migranter utanför passunionen. Cecilia Malmström ville inte kommentera det franska utspelet.

På ett kampanjmöte inför det franska presidentvalet hotade landets nuvarande president Nicolas Sarkozy att ställa Frankrike utanför Schengensamabetet om inte passunionens yttre gränser stärks. Det är framför allt Italien och Grekland som Sarkozy menar inte klarar att bevaka sina gränser.

– Om det inte blir några seriösa framsteg inom de kommande 12 månaderna kommer Frankrike att skjuta upp sin medverkan i Schengensamarbetet, sade Nicolas Sarkozy enligt den franska tidningen Le Figaro.

Pierre Moscovici, den socialdemokratiske presidentkandidaten François Hollandes kampanjledare, menade på måndagsmorgonen att Nicolas Sarkozy ”inte är en fransk president” utan snarare påminner om ”en konservativ brittisk premiärminister”.

Den svenska EU-kommissionären med ansvar för migrationsfrågor, Cecilia Malmström, ville på måndagen inte kommentera det franska utspelet med sade att Schengenförhandlingarna visst gör framsteg.

I förra veckan sade Nicolas Sarkozy att Frankrike har för många invandrare.