Den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt (M) talar med journalister innan EU-toppmötet i Bryssel.

Den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt (M) talar med journalister innan EU-toppmötet i Bryssel.

Bild: EPP

Sverige avvisar spansk vädjan på toppmöte

Spanien kan komma att be om att få mildare EU-krav på sin ekonomi under toppmötet som inleds i kväll.

Enligt medieuppgifter kommer den nyvalde spanske premiärministern Mariano Rajoy att på kvällens toppmöte i Bryssel be om att få mildare EU-krav och riktlinjer för den spanska ekonomin. Han menar att hans regeringsföreträdare, det spanska sociallistpartiet, har ljugit och sagt att landets ekonomi var bättre än den faktiskt var.

– Det kommer inte vara min utgångspunkt att det första man gör när reglerna är på plats är att börja lätta på regelverket, sade den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt (M) på torsdagen på plats i Bryssel inför toppmötet.

Statsministern tror heller inte att något annat land kommer att acceptera det spanska kravet efter att finanspakten och det så kallade sexpacket som båda ska höja budgetdisciplinen i euroländerna kommit på plats.

– Det vore att öppna dörren för många fler, sade Fredrik Reinfeldt.

Efter år av samtal om krishantering i Bryssel kommer dagens och morgondagens toppmöte att handla om tillväxt. Bland annat ska EU-ledarna diskutera och jämföra varandra ekonomiska situationer med varandra och hur de ska komma till rätta med underskott i budgetarna. Med en EU-diplomats ord så kommer diskussionen att vara en ”reklamfolder för svensk ekonomi”.

– Sverige är så väldigt annorlunda än de andra som är mycket mer skuldtyngda, sade Fredrik Reinfeldt.

Han är kritisk till hur vissa EU-länder sköter sina ekonomier och bristen på ansvarstagande.

– I allt väsentligt finns massvis med underlag och bevis på hur man borde göra och hur rekommendationerna ser ut. Sedan åker en lång rad ledare hem men genomför inte det som de ålagt sig eller fått rekommendationer för till priset av att deras ekonomier då har svårt att utvecklas på ett positivt sätt, sade Fredrik Reinfeldt.