Hoppa till artikelns andra spalt.

Vitryssland släpper politiska fångar

Den vitryske diktatorn Aleksander Lukasjenko frigav på lördagen den tidigare presidentkandidaten Andrej Sannikov.

Andrej Sannikov släpptes efter att ha suttit av ett och halvt år på sitt femåriga fängelsestraff. Han fängslades efter de protester som ägde rum efter det vitryska presidentvalet 2010 där han ställde upp som kandidat mot Aleksander Lukasjenko.

– Detta är mycket välkommet, i elfte timmen går president Lukasjenko äntligen ett steg i rätt riktning. Helgens frigivningar visar att EU-strategi med riktade sanktioner mot presidentens inre krets är effektiv. Risken att förlora värdskapet för ishockey-VM 2014 spelar sannolikt också in, säger EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP) i ett uttalande.

Andrej Sannikov hade efter en lång tids vägran bett om nåd hos Aleksander Lukasjenko som beviljade honom detta i helgen. Även Sannikovs kampanjledare, Dmitrij Bondarenko, släpptes från fängelset i förtid.

Relationerna mellan Bryssel och Minsk är frostiga. Tidigare i vår drog EU-länderna hem sina ambassadörer från Vitryssland efter att Lukasjenko kickat ut EU:s och Polens ambassadörer som en reaktion på att EU ökat sanktionerna mot Minsk.

Olle Schmidt har tillsammans med 23 andra EU-parlamentariker skrivit ett brev till nationella ishockeyförbund och uppmanar dem att bojkotta hockey-VM i Vitryssland 2014.