Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Vitryssland släpper politiska fångar

16 april 2012

Den vitryske diktatorn Aleksander Lukasjenko frigav på lördagen den tidigare presidentkandidaten Andrej Sannikov.

Andrej Sannikov släpptes efter att ha suttit av ett och halvt år på sitt femåriga fängelsestraff. Han fängslades efter de protester som ägde rum efter det vitryska presidentvalet 2010 där han ställde upp som kandidat mot Aleksander Lukasjenko.

– Detta är mycket välkommet, i elfte timmen går president Lukasjenko äntligen ett steg i rätt riktning. Helgens frigivningar visar att EU-strategi med riktade sanktioner mot presidentens inre krets är effektiv. Risken att förlora värdskapet för ishockey-VM 2014 spelar sannolikt också in, säger EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP) i ett uttalande.

Andrej Sannikov hade efter en lång tids vägran bett om nåd hos Aleksander Lukasjenko som beviljade honom detta i helgen. Även Sannikovs kampanjledare, Dmitrij Bondarenko, släpptes från fängelset i förtid.

Relationerna mellan Bryssel och Minsk är frostiga. Tidigare i vår drog EU-länderna hem sina ambassadörer från Vitryssland efter att Lukasjenko kickat ut EU:s och Polens ambassadörer som en reaktion på att EU ökat sanktionerna mot Minsk.

Olle Schmidt har tillsammans med 23 andra EU-parlamentariker skrivit ett brev till nationella ishockeyförbund och uppmanar dem att bojkotta hockey-VM i Vitryssland 2014.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret