Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) frågades ut av elever på Europaforum i Hässleholm.

Hoppa till artikelns andra spalt.

MittEuropa »
Elever i fokus på Europaforum

Alla är ense om att Europaforum är ett fantastiskt event som sätter lilla Hässleholm på kartan. Det skriver Sofi Holmgren.

Då har den tionde upplagan av Europaforum gått av stapeln mellan den 16-19 april och som vanligt var det ett fantastiskt arrangemang. Tänk att lilla Hässleholm under fyra dagar har haft besök av så många stora namn. Gott jobb av Lorenz Pucher, Theres Almqvist och övriga inblandade.

Under inledningsdagen var det så klart många tillbakablickar på de tio år som gått. Det finns några stycken som har varit med alla tio åren. Själv är man ju nykomling då detta var mitt tredje år.

I år var det föreläsningar och debatter både på Kulturhuset och på Norra station. Även vi på skolan fick vår beskärda del av de fantastiska föredragshållarna.

Invigningstalade gjorde Staffan Nilsson, ordförande för Europeiska ekonomiska och sociala kommittén. Han talade om vikten av att ha ett längre tidsperspektiv inom politiken för att få ett långsiktigt hållbart Europa och att Sverige måste se sig som en del av Europa.

Efter honom kom Hässleholms egna politiker dels de som var med från början och dels de som nu ska föra fanan vidare. Alla var ense om att Europaforum är ett fantastiskt event som sätter lilla Hässleholm på kartan.

Tisdagen var ur skolans synpunkt vår mest aktiva dag. Vi hade ett mycket uppskattat besök av biståndsminister Gunilla Carlsson innan hon skulle hålla sitt anförande på Kulturhuset. Efter anförandet hade en grupp av våra elever möjligheten att ställa frågor till henne inför hela publiken. Tidigare på förmiddagen hade våra elever även ställt frågor till EU-minister Birgitta Ohlsson.

Eleverna var så klart nervösa men de gjorde ett strålande jobb. Deras inslag i programmet fick mycket beröm. Under en paneldebatt på tisdagens eftermiddag hade vi på nytt en grupp som ställde frågor om EU:s ekonomi.

Förutom att vara stolt över mina elever och stötta dem när det behövdes så var jag på tisdagen inbjuden av Leader Lag PH för att visa upp mitt och min kollegas EU-projekt Adopt a bee. Så ja, det var jag som hela dagen gick runt i vit biodlingsoverall vilket kanske inte är den mest vanliga klädseln under ett Europaforum men det gav effekt och vi fick mycket uppmärksamhet. Under vecka 18 kommer våra första bin så nu drar arbetet igång på riktigt. Vill du veta mer om Adopt a bee så titta in på www.adoptabee.se

Tisdagen var en fantastisk dag med många intressanta föredrag som följdes av en lika bra onsdag och då vi på skolan hade besök av två professorer. Först ut var Klas-Göran Karlsson professor i historia som föreläste om historiebruk och sen kom Lars Calmfors professor i ekonomi som föreläste om eurokrisen. Två helt olika ämnen men båda var lika uppskattade.

Även på onsdagen och torsdagen var våra elever med som frågeställare vid olika tillfällen.

Utöver sitt muntliga engagemang hade våra elever gjort en utställning som stod i entrén till Kulturhuset. Den var kopplad till de olika teman som togs upp under dagarna men den fick väl inte direkt så mycket uppmärksamhet.

På kvällarna var många av våra elever på film. De uppskattade den lilla Europeiska filmfestivalen som Europaparlamentets informationskontor i Sverige hade satt ihop och vi hoppas att det kan fortsätta under kommande år.

Efter en veckas Europaforum är man trött så nu ska vi vila lite innan det är dags för utvärdering och planering inför nästa år.

MITTEUROPA

MittEuropa uppdateras inte mer.