Tre fjärdedelar av allt kött i EU kommer från djur som inte bedövats vid slakten, enligt uppgifter från EU-kommissionen.

Tre fjärdedelar av allt kött i EU kommer från djur som inte bedövats vid slakten, enligt uppgifter från EU-kommissionen.

Erlandsson: Minska slakten utan bedövning

En stor del av allt kött i EU kommer från djur som slaktats utan bedövning. Det bryter mot reglerna, menar landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Enligt uppgifter från EU-kommissionen kommer 75 procent av allt kött i unionenfrån djur som slaktas utan bedövning, rapporterar Ekot.

– Är det så pass mycket så är det ett överutnyttjande av det undantag som finns, sade landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) på fredagen till Europaportalen och syftade på det undantag som gör det möjligt att av religiösa skäl slakta djur utan bedövning i EU.

Eskil Erlandsson tror att den höga siffran kan bero på att det är lättare att inte behöva särskilja dessa djur från dem som fått bedövning i slaktleden. Både synen på djur och pengamotiv kan enligt landsbygdsministern ligga bakom.

Han anser att Sverige har stora möjligheter att få gehör för sina förslag bland EU-kollegorna och tillägger att Sverige inte står ensamt i denna fråga.

Bland kraven finns att kommissionen ska kontrollera att regelverket följs. Man bör även undersöka möjligheterna att märka produkter så att konsumenter kan avgöra om de vill köpa kött från djur som inte bedövats vid slakten.

– Jag tror att många människor vill veta hur djuret är avlivat, sade Eskil Erlandsson.

I morgon tisdag ska Eskil Erlandsson diskutera frågan med sina kollegor från de övriga EU-länderna.

I Sverige är det förbjudet att slakta djur utan bedövning.