Projektobligationer ska få fart på investeringar i infrastruktur, IT och energi och därmed öka tillväxten i Europa.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nytänkande ska ge 40 EU-miljarder

EU-institutionerna väntas i dag tisdag komma överens om projektobligationer som ska ge tiotals miljarder för nya vägar, IT-satsningar och energisatsningar.

Inför morgondagens upphaussade toppmöte ser EU-maskineriet ut att kunna leverera ut ett konkret resultat. Med så kallade projektobligationer ska investeringar i infrastruktur, IT och energisatsningar få fart på tillväxten i Europa igen. I går måndag kom ministerrådet överens om en linje och i dag ska förhandlingarna med EU-parlamentet och EU-kommissionen avslutas.

Det handlar om en pilotfas där 230 miljoner euro, drygt två miljarder kronor, av EU-budgeten används som garanti till projekt i Europa. Ett exempel: Öresundskonsortiet vill bygga en ny bro över Öresund. Då säljer de obligationer för att finansiera bygget och en del av dessa obligationer garanteras av Europeiska investeringsbanken, EIB, och av EU-budgeten. Därmed blir risken för investerare i bygget lägre, vilket enligt planen ska leda till att fler går in med pengar och fler projekt blir helt enkelt av.

Annons

Projektobligationer har marknadsförts av EU-kommissionen och EU-ledarna som ett sätt att få hjulen att börja rulla igen. Men det finns fortfarande motstånd mot upplägget från en rad länder, bland andra Sverige. Tillsammans med Tyskland, Finland och Nederländerna har de motsatt sig att EU-budgeten används som garanti via EIB. Det blir för komplicerat och dålig transparens, menar kvartetten enligt uppgifter till Europaportalen. De har nu gått med på att starta pilotfasen med kravet att en ordentlig utvärdering genomförs i slutet av 2013 innan man kan gå vidare med nya faser.

I EU-parlamentet vill man ha en tydligare framåtriktad attityd än ministerrådet och fruktar att en alltför räddhågsen pilotfas gör att investerare inte vågar gå in med pengar i de infrastrukturprojekt som EIB väljer ut. Socialdemokraternas Göran Färm, medlem i parlamentets budgetutskott, tror att det finns tillräcklig transparens.

– De som håller på med dessa finansiella instrument kan det här, det är inga konstigheter. Just för att det är genom EU:s budget gör att det blir transparent. Med så skakiga statsbudgetar som finns i många länder, då krävs det nya idéer, säger Göran Färm till Europaportalen.

Enligt EU-kommissionen finns det färdiga projekt att sjösättas, bara det blir grönt ljus efter dagens förhandlingar. Men vilka dessa projekt är hålls hemligt med hänvisning till banksekretess. Varken förhandlarna i ministerrådet eller EU-parlamentarikerna får veta vilka de potentiella projekten är.