Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Reinfeldt: Budgetförslag hotar svenskt reformutrymme

Den svenska regeringen är mycket kritisk till EU-kommissionens olika förslag som ökar kostnaden för det svenska medlemskapet.

Det senaste exemplet är att länder som inte förbrukat sin del av EU:s strukturfonder ska få använda dem till att bekämpa ungdomsarbetslösheten. I normalfallet ska pengar som inte används för ändamålet återbetalas till medlemsländerna som oanvända medlemsavgifter. Något som Sverige står fast vid. Andra förslag är att förstärka Europeiska investeringsbanken med 90 miljarder kronor, något som ska behandlas vid toppmötet i juni.

Men framför allt vänder sig regeringen mot kommissionens förslag till EU-budget.

– Jag rustar mig för kommande budgetförhandlingar givet att kommissionen har lagt fram förslag som innebär en mycket kraftig ökning av åtagandet för Europeiska unionen och Sverige är en av de största nettobidragsbetalarna. Det kommer att inteckna betydande möjligt reformutrymme för Sverige i många år framöver om vi utan kritik skulle anta förslagen, sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till journalister i riksdagen på fredagen.