Riksdagens mest negativa EU-nämndsmöte

Onsdagens möte i riksdagens EU-nämnd var sannolikt ett av de mest EU-kritiska som hållits inför ett toppmöte. Det menar nämndens ordförande Carl B Hamilton (FP).

I går gav EU-nämnden statsminister Fredrik Reinfeldt (M) mandatet att på dagens toppmöte ha en mycket kritisk hållning till de förslag som Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy presenterade så sent som på tisdagen.  

Är det här första gången som EU-nämnden har en så pass negativ hållning inför ett EU-toppmöte?

– Ja, det tror jag, tyvärr. Nu finns det olika motiv till att man har landat på den här negativa hållningen. Men jag uppfattar det som att Miljöpartiet, Allianspartierna och Socialdemokraterna har inställningen att om mötet tar hänsyn till de invändningar som Sverige har så skulle nämnden kunna vara mera positiv. Men det är ganska långt borta, sade nämndens ordförande Carl B Hamilton (FP) till Europaportalen.

Hamiltons politiske motståndare, den tidigare vänsterledaren Lars Ohly, lämnade EU-nämnden med lätta steg.

Är du nöjd med EU-nämndens beslut?

– Nöjd? Det är exceptionellt att lägga fram så långtgående slutsatser som Herman Van Rompuy gör inför det här mötet och att komma med dem så sent. Det är naturligtvis bra att regeringen reagerar emot det. Jag uppfattar att det fanns en stor samstämmighet om att såga slutsatserna av dels formella skäl, men också innehållsmässigt. Sedan kommer vi att ha våra meningsskiljaktigheter i detaljer. Men jag tycket det var väldigt bra, sade Lars Ohly.