Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i EU-nämnden inför toppmötet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i EU-nämnden inför toppmötet.

Bild: Anders Selnes

Sverige skeptiskt till Van Rompuys vision

– Jag har fått ett mandat att vara mycket kritisk, sade statsminister Fredrik Reinfledt (M) efter mötet med riksdagens EU-nämnd på onsdagen inför EU-toppmötet.

Det var en närmast enig EU-nämnd som på onsdagen godkände regeringens kritiska hållning till det fyrapunktsprogram som Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy presenterade i går, som Europaportalen rapporterat om.   

– EU-nämndens mycket tydliga beslut med en bred majoritet i Sveriges riksdag är att så som det nu är utformat bedömer vi inte att Sverige kan gå med. Jag uppfattar det som att jag har fått ett mandat att vara mycket kritisk och att driva på i förhandlingarna för att förändra i en riktning som mer löser grundläggande problem eller som förändrar de förslag som lagts fram, sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till journalister efter EU-nämndsmötet.

Vid EU-toppmötet som inleds på torsdag kommer Sverige att betona att många länder fortfarande inte har gjort sin hemläxa för att få rätsida på sina stora budgetunderskott och växande skuldberg och att det måste vara första prioritet. Att EU:s ordförande Herman Van Rompuy presenterade sitt förslag så kort inpå mötet väckte också kritik på EU-nämnden.

– Det finns ett behov av ytterligare analys och fördjupning innan vi vet exakt hur det är tänkt att utformas, sade Fredrik Reinfeldt.

Vad är positivt med toppmötet, vad säger Sverige ja till?

– Jag vill förstärka skrivningar som handlar om genomförandet av den inre marknaden, fler frihandelsavtal med den växande delen av världsekonomin. Jag kommer vidare att hävda värdet av den digitala inre marknaden och också hur vi kan dirigera investeringar dit. Jag tror att det finns väldigt många instrument som EU kan använda för att verkligen förstärka vår tillväxt, sade Fredrik Reinfeldt till Europaportalen.