Hoppa till artikelns andra spalt.

EU antog fler Syriensanktioner

EU:s utrikesministrar satte tre nya företag och 26 personer på sin sanktionslista för Syrien vid ett möte i Bryssel på måndagen.

Det är EU:s sjuttonde sanktionsomgång sedan upproret inleddes mot president Bashar al-Assad. Ministrarna beslöt också att alla EU-länder måste inspektera fartyg och flygplan som misstänks ha vapen eller annan utrustning ombord som kan användas för att förtrycka befolkningen. 

På väg in till mötet sade flera deltagare att fokus nu måste ligga på vad som händer efter att al-Assads regim har fallit.

– Konflikten har gått in i en ny fas den senaste veckan. Efter bombattacken, strider i Damaskus och säkerhetsrådets sammanbrott måste vi fokusera på två aspekter. Först den humanitära, att vi har stora mängder flyktingar. Sedan att regimen kommer att falla. Det kommer att försätta Syrien i en svår situation och vi måste fokusera på vad vi kan göra efteråt, sade utrikesminister Carl Bildt (M), rapporterar TT.