Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

”Finland och Holland kan inte stoppa eurouppgörelse”

3 juli 2012

Finland och Nederländerna uppgavs på måndagen kunna stoppa euroländernas uppköp av italienska och spanska statspapper, men det tillbakavisas nu av Herman Van Rompuy.

I en rapport till den finska EU-nämnden på måndagen skrev den finska regeringen att Finland och Nederländerna inte skulle gå med på att eurozonens kommande krisfond ESM köper statspapper på andrahandsmarknaden från till exempel Italien och Spanien.

Även Nederländernas premiärminister Mark Rutte har sedan toppmötet gjort uttalanden om att man inte ser någon vits med att köpa upp statspapper. Att ESM skulle kunna göra det var en av de framgångar som EU-ledarna lyfte fram efter förra veckans toppmöte.

Men att det skulle krävas enighet för ett sådant beslut tillbakavisas nu av ordföranden för Europeiska rådet Herman Van Rompuy.

– Vi tog ett enhälligt beslut [på toppmötet] och jag förutsätter att det respekteras. Lyckligtvis förhindrar beslutsprocessen i ESM att ett land kan blockera beslut, sade Van Rompuy i EU-parlamentet i dag.

Enligt ESM-avtalet kan styrelsen för ESM, där alla euroländer ingår, ta ett beslut med 85 procents majoritet om den ”ekonomiska och finansiella stabiliteten i eurozonen hotas”. Finland och Nederländerna har endast 7,5 procent av rösterna tillsammans.

Mer fakta

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret