Hoppa till artikelns andra spalt.

”Finland och Holland kan inte stoppa eurouppgörelse”

Finland och Nederländerna uppgavs på måndagen kunna stoppa euroländernas uppköp av italienska och spanska statspapper, men det tillbakavisas nu av Herman Van Rompuy.

I en rapport till den finska EU-nämnden på måndagen skrev den finska regeringen att Finland och Nederländerna inte skulle gå med på att eurozonens kommande krisfond ESM köper statspapper på andrahandsmarknaden från till exempel Italien och Spanien.

Även Nederländernas premiärminister Mark Rutte har sedan toppmötet gjort uttalanden om att man inte ser någon vits med att köpa upp statspapper. Att ESM skulle kunna göra det var en av de framgångar som EU-ledarna lyfte fram efter förra veckans toppmöte.

Men att det skulle krävas enighet för ett sådant beslut tillbakavisas nu av ordföranden för Europeiska rådet Herman Van Rompuy.

– Vi tog ett enhälligt beslut [på toppmötet] och jag förutsätter att det respekteras. Lyckligtvis förhindrar beslutsprocessen i ESM att ett land kan blockera beslut, sade Van Rompuy i EU-parlamentet i dag.

Enligt ESM-avtalet kan styrelsen för ESM, där alla euroländer ingår, ta ett beslut med 85 procents majoritet om den ”ekonomiska och finansiella stabiliteten i eurozonen hotas”. Finland och Nederländerna har endast 7,5 procent av rösterna tillsammans.