Finlands statsminister  Jyrki Katainen vill slippa spekulationer om Finlands framtid i eurosamarbetet. Arkivbild.

Finlands statsminister Jyrki Katainen vill slippa spekulationer om Finlands framtid i eurosamarbetet. Arkivbild.

Finlands statsminister: Vi vill inte vara besvärliga

Statsminister Jyrki Katainen vädjar till finska politiker att sluta med vilda eurospekulationer.

Finlands statsminister, konservative Jyrki Katainen, vill sätta punkt för den senaste veckans öppenhjärtliga mediadiskussion där finska politiker spekulerar om eurons framtid och möjliga kollaps. Det rapporterar Finlands rundradio YLE.

Det råder uppenbara skillnader i synen på eurons framtid i den finska koalitionsregeringen. Det visar den intensiva debatt som på torsdagen i förra veckan inleddes när den socialdemokratiska utrikesminister Erkki Tuomioja i en brittisk tidningsintervju sade att Finland var öppna för ett eurosammanbrott.

Det fick EU-ministern och konservative Alexander Stubb att på fredagen gå i taket och deklarera att hela regeringen inte stod bakom sin utrikesminister i denna fråga. Finansministern och vice statsminister tillika socialdemokraternas ordförande Jutta Urpilainen tog däremot utrikesministern i försvar.

Signalerna från Finland till omvärlden blev, rätt eller orätt, att landet var beredd att lämna eurosamarbetet. Det i ett läge när marknaderna går på helspänn i eurokrisen och Grekland slåss för sin överlevnad i eurozonen.

tisdagen var det president Sauli Niinistö tur att försäkra "att lämna euron är ingen bra lösning på eurokrisen för Finlands del".

Samma dag gick EU-kommissionens viceordförande finske Olli Rehn ut och kritiserade de euroskeptiska uttalandena. Något som fick finansminister Jutta Urpilainen att påpeka att andra länders kommissionärer inte är ute och kommenterar stup i kvarten.

Nu vill statsminister Jyrki Katainen få slut på diskussionerna. Till finska rundradion YLE säger han idag att de finländska politikerna bör avhålla sig från alla slags onödiga spekulationer om ett eventuellt utträde ur eurozonen. En sådan bild har vi inte önskat förmedla till utlandet, och vi vill inte heller vara besvärliga, säger Katainen.