Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tycker att Finlands utrikesminister med flera ska vara försiktiga med orden. Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Reinfeldt vill inte prata om eurokollaps

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vill inte avslöja om Sverige har någon beredskap om ett eller flera länder skulle lämna euron.

I torsdags väckte Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja (S) uppståndelse i Europa med uttalandet i brittisk press att Finland var förberett på en upplösning av eurosamarbetet. Statsminister Fredrik Reinfeldt vill mana till försiktighet med den typen av uttalanden.

Finland säger sig vara redo för en eurokollaps. Hur ser Sverige beredskap ut i fall ett eller flera länder skulle lämna euron?

– Finlands utrikesminister har uttryckt uppfattningar om detta som dessutom senare delvis har motsagts av andra finländska statsråd. Man ska akta sig för att prata upp frågor kring beredskap inför något som sedan av media uppfattas kanske kan hända. Man får vara lite försiktig med orden, sade Fredrik Reinfeldt till Europaportalen i samband med sitt sommartal i Gustavsberg i lördags.

Men har Sverige någon beredskap?

– Jag är försiktigt med att uttrycka det. Jag vill inte framställa det som att vi nu tycker att det viktigaste är att börja diskutera beredskapsplaner för vad som eventuellt händer med euron. Utan vi har andra typer av ingångar som handlar mer om att försöka få ordning på krisande ekonomier av olika slag, sade Fredrik Reinfeldt.