Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-åklagare föreslås bekämpa bidragsfusk

Med gemensamma minimistraff och en åklagare som samordnar insatserna i EU-länderna ska fusk med EU-bidrag bekämpas föreslår EU-kommissionen.

– Om vi har en federal budget med pengar från 27 medlemsstater då behöver vi också en federal lag för att skydda budgeten, sade Viviane Reding EU-kommissionär vid ett utskottsmöte i Europaparlamentet i förra veckan.

Hon sade sig vara chockad över de omfattande bedrägerierna som görs med EU-bidrag i medlemsländerna, bland annat av jordbruks- och regionalstöd. Det faktiska svindleriet tros överstiga fem miljarder kronor för 2010, rapporterar EUobserver.

Enligt Reding bör en åklagarmyndighet inrättas på EU-nivå, i enlighet med Lissabonfördraget, för att koordinera medlemsstaterna i jakten på bedragarna. Det är viktigt att straffsatserna skärps för bidragsfusk och att tiden för förundersökningar inte är allt för kort, sade Reding.