Sloveniens premiärmininister Janez Janša varnar för att landet kan behöva krislån.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Slovenien kan behöva nödlån

Slovenien kan bli det sjätte landet som ber om krislån från euroländerna. Redan i oktober kan statens skattkista vara tom, enligt landets premiärminister Janez Janša.

Enligt den konservative premiärministern Janez Janša kan Slovenien behöva vända sig till euroländerna för ett nödlån som går antingen direkt till den krisande banksektorn eller till staten – oavsett vilket kommer det följas av hårda krav från EU, ECB och IMF.

Janša hävdar därför att det vore bättre om oppositionen gick med på Janšas sparprogram, istället för att blockera det och därmed utlösa ett krislån, skriver österrikiska Orf.

Det är en fastighetsbubbla som har skapat krisen för bankerna och därmed även staten, skriver Financial Times Deutschland. Om Slovenien tvingas ta ett lån från euroländernas krisfonder blir det sjätte landet efter Grekland, Irland, Portugal, Cypern och Spanien.