Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige kan få böta 77 miljoner till EU

Att Sverige väntade fem år med att införa EU:s datalagringsdirektiv kan leda till  77 miljoner kronor i EU-böter, enligt en uppskattning från finansdepartementet.

Uppgiften om EU-boten återges i regeringens budgetpropositionen på torsdagen.

– Så blir det när det blir den här typen av politiska situationer i riksdagen och vi inte då röstar igenom direktiv som vi har beslutat, sade finansminister Anders Borg (M) till SVT Nyheter.

Datalagringsdirektivet vållade mycket debatt där kritiker menade att lagring av medborgarnas internet- och telefontrafik var alltför integritetskränkande. Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet drev igenom en uppskjutning av riksdagsbehandlingen i ett år. Direktivet antogs slutligen av riksdagen i mars 2012.

Direktivet skulle ha införts 2007 och två år senare inledde EU-kommissionen en process mot Sveriges regering som slutade med att EU-domstolen 2010 fastslog att Sverige brutit mot fördraget genom att inte införa direktivet i tid.