Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) tror inte att sanktioner i Magnitskij-fallet är rätt väg att gå.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) tror inte att sanktioner i Magnitskij-fallet är rätt väg att gå.

Tungt EU-utskott vill svartlista ryssar

Utrikesutskottet i EU-parlamentet kräver att EU antar sanktioner mot ryska tjänstemän som fängslat en rysk anti-korruptions jurist som sedan avled i fängelset. Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) vill hitta andra vägar.

Med överväldigande majoritet antog utrikesutskottet rekommendationerna till EU:s ministerråd om att anta sanktioner mot de ryska tjänstemän som var inblandande i det mycket uppmärksammade Magnitskij-fallet.

Sergej Magnitskij utredde en stor korruptionshärva där cirka 1,5 miljarder kronor misstänks ha stulits genom komplicerade skatteaffärer av anställda inom den ryska polisen. När Magnitskij höll på med utredningen anhölls han själv för bedrägeri. Han hölls häktad i ett år och dog i fängelset 2009 utan att ha fått tillgång till läkarvård och blev misshandlad till döds.

Utskottet uppmanar ministerrådet att upprätta en förteckning över de tjänstemän som bär ansvar för Sergej Magnitskijs död, den efterföljande juridiska mörkläggningen och de trakasserierna mot hans mor och änka, att dessa personer får viseringsförbud och att alla deras ekonomiska tillgångar fryses.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) var på torsdagen i EU-parlamentet i Bryssel för utrikespolitiska samtal, men han tror inte att utrikesutskottets förslag är bästa vägen framåt.

 – Jag tycker frågeställningen är mycket bredare. Det där är ett fall, vi har en mängd andra fall som är mer aktuella och pågående just nu.  Så vi måste hitta ett instrument som inte bara rör ett fall utan flera fall, säger Carl Bildt till Europaportalen.

Även i USA pågår en process i kongressen för att anta sanktioner mot de inblandande i Magnitskij-fallet. Två olika akter har antagits i utskott i både senaten och representanthuset, senast i juni, men Obama-administrationen är ovillig att gå vidare med sådana sanktioner. Ryssland har reagerat starkt på omröstningarna i USA och hotat med motåtgärder.

Utrikesutskottet understryker att Magnitskij-fallet endast är en av flera liknande situationer i Ryssland och att sanktionerna bör användas även i andra fall som ett sista utrikespolitiskt verktyg när inget annat finns till hands. Utskottets rekommendationer kommer upp för omröstning i hela EU-parlamentet i oktober.