Vitryskt parlament blir utan opposition

Söndagens parlamentsval i diktaturens Vitryssland resulterade inte i att en enda kandidat från oppositionen får plats i parlamentet.

Enligt internationella valobservatörer nådde valet inte upp till internationella standarder. De kritiserar bland annat regimen för att oppositionella inte getts utrymme i media och att oberoende kandidater har fängslats eller förhindrats att registrera sig.

– Ett fritt val kräver att människor fritt kan tala, organisera sig och ställa upp som kandidater, och vi såg inte det i denna kampanj, säger Matteo Mecacci som har lett OSSE:s valobservatörer.
 
Valobservatörerna är också kritiska till att de inte fått tillräckliga möjligheter att övervaka rösträkningen. Att rösträkningen genomförts korrekt kan inte garanteras, menar OSSE.
 
Landets valkommission offentliggjorde på måndagen ett valdeltagande på 74,3 procent, vilket skulle innebära att valdeltagande uppnått gränsen på 50 procent som krävs för att valet ska vara giltigt. Den officiella siffran för valdeltagandet har dock fått kritik för att vara överdriven, skriver nyhetsbyrån AP.