Hoppa till artikelns andra spalt.

Bildt om Israel: En sagobutik

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) anklagas av Israel för att stoppa nya EU-sanktioner mot Iran, men Bildt menar att Israel har ”en intern sagobutik”.

EU:s utrikesministrar träffas i dag i Luxemburg för att bland annat diskutera nya sanktioner mot Iran. Inför mötet har en anonym tjänsteman på Israels utrikesdepartement anklagat Sverige och Carl Bildt för att hindra tuffa sanktioner mot Iran.

I den israeliska tidningen Haaretz säger tjänstemannen att Bildt är orolig för att telekombolaget Ericsson ska förlora ett kontrakt med det iranska telekombolaget Irancell. Det skulle få andra länder som kränker mänskliga rättigheter, som Kina, att backa undan från affärer med Ericsson.

Carl Bildt menar att anklagelserna är förtal.

– Att anonyma tjänstemän sprider rykten, den tekniken har jag varit med om förr. De har väl en intern sagobutik som ägnar sig åt sådant. Jag tycker inte anonymt förtal är ett sätt ansvarsfulla länder sköter sina relationer. Vi kommer att reagera mot detta, säger Carl Bildt på väg in till mötet i Luxemburg på måndagen.