Cameron redo diskutera EU-budget

Nu kommer signaler att Storbritannien är öppet för att få EU:s viktiga långtidsbudget på plats. Utan budgetbeslut kan nämligen utgifterna bli ännu högre.

Ännu en gång kan Financial Times rapportera om de senaste turerna i det storpolitiska spelet kring EU:s budget för 2014-2020.

I går visste tidningen att berätta om en tuff brittisk hållning med hot om veto mot budgeten som kunde spoliera EU-planen att den ska avgöras på novembertoppmötet. Tyskland, som stöds av flera rika EU-länder, bland annat Sverige, är inte berett att minska EU-kommissionens budgetförslag med lika mycket som britterna skulle önska. Där av vetohotet.

Nu kommer det andra signaler skriver tidningen: Storbritannien är villiga att förhandla eftersom ett uteblivet budgetbeslut kan göra att utgifterna blir ännu högre. Om EU inte lyckas ta ett beslut utlöses specialregler som automatiskt kopierar 2013 års budgetnivå plus inflationen till 2014. Det skulle bli en högre nivå än vad det tyska besparingsförslaget innebär.

På torsdag träffar den brittiske premiärministern David Cameron Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy, som sammankallat budgettoppmötet i slutet av november, för att diskutera budgeten.