Annons

Budgetkommissionären Janusz Lewandowski i dagens budgetdebatt i Europaparlamentet.

Budgetkommissionären Janusz Lewandowski i dagens budgetdebatt i Europaparlamentet.

EU saknar 50 miljarder i kassan

EU-länderna behöver fylla på årets EU-budget med 50 miljarder kronor för att täcka årets räkningar och tidigare beslutade utgifter.

EU-kommissionen meddelade i dag att det saknas drygt 75 miljarder kronor i årets budget, som medlemsländerna måste täcka upp. Att budgethålet uppstått nu beror på att EU-länderna i ministerrådet höll tillbaka när budgeten förhandlades i december förra året.  För att reda ut den uppkomna situationen måste ytterligare pengar skjutas till.

Finansministrarna kan dock glädjas åt att EU under tiden fått in drygt 26 miljarder kronor i företagsböter för brott mot EU:s konkurrensregler, varför det begärda tillskottet stannar vid cirka 50 miljarder kronor.

– Det här handlar inte om att kommissionen ber om mer pengar utan om medlemsstaterna respekterar de åtaganden som de har gjort, sade José Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande i ett uttalande.

Annons

Tilläggsbudgeten ska täcka kostnader för regionala EU-projekt, forskning och studentprogrammet Erasmus.

Från finansdepartementet meddelas att den svenska andelen kan bli 3,2 procent eller 1,6 miljarder kronor. Europaportalen har sökt finansminister Anders Borg (M) för en kommentar.