Christofias Cypern, Barroso EU-kommissionen, Schultz europaparlamentet och van Rompuy Europesiska Unionens Råd..

Bild: Europeiska Unionens Råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU vann – men vem får åka till Oslo?

Knappt hade EU utropats till mottagare av Nobels fredspris innan spekulationerna om vem som får åka till Oslo och ta emot priset satte igång och återigen aktualiseras Henry Kissingers berömda fråga om vem man ska ringa om man vill prata med Europa.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt gissar att det blir Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy när Europaportalen frågar.

– Ja, det vet jag inte, men det är väl Van Rompuy utgår jag ifrån, säger Bildt om vem som får åka till Norge i december för att ta emot priset och hålla Nobelföreläsningen.

Van Rompuy själv var i en annan del av Norden på fredagen – i Finland – och avstod från att lansera sig själv som mottagare.

– Det får vi se senare, låt oss njuta av det här lyckliga ögonblicket nu, sade Van Rompuy, ordförande i Europeiska rådet sedan 2009.

Däremot var EU-parlamentets tyske ordförande Martin Schulz inte sen att kratta manegen för en egen Osloresa. I ett uttalande säger Schulz att han å EU-parlamentets vägnar ser fram emot att ta emot priset i Oslo – med ett pliktskyldigt ”tillsammans med de andra EU-institutionerna”.

Men ska alla EU-institutioner representeras blir det många händer att skaka för Torbjörn Jagland. 

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström levererade på fredagen ett eget förslag på Twitter: "Varför inte skicka 27 barn till Oslo för att ta emot fredspriset?"

Vem tycker du ska ta emot priset? Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, EU-parlamentets talman Martin Schulz eller Cyperns president Dimitris Christofias som innehar ordförandeposten i Europeiska unionens råd? Eller kanske någon annan?

Kommentera gärna under artikeln!