Hoppa till artikelns andra spalt.

Grekland varnar: Pengarna slut i november

Greklands premiärminister Antonis Samaras varnar för att Grekland går i bankrutt i november om inte nya pengar kommer från euroländerna. Men beslutet från långivarna drar ut på tiden.

Den grekiske premiärministern Antonis Samaras kommer med flera domedagsuttalanden i den tyska tidningen Handelsblatt på fredagen. Krisen landet går igenom är den största utmaningen någonsin för den grekiska demokratin, enligt Samaras.

– Samhället hotas av något som vi aldrig sett tidigare i vårt land: högerextremistiska, eller fascistiska, nynazistiska partier som är den tredje starkaste politiska kraften och på uppgång, säger Samaras i intervjun.

Hans regering förhandlar just nu om hårda besparingsåtgärder med den internationella lånetrojkan för att landet ska få fler utbetalningar från det andra lånepaketet som godkändes av euroländerna och IMF i februari. Blir det inga mer pengar kollapsar Grekland i november, enligt Samaras.

Euroländernas finansministrar träffas på måndag och tidigare i år sågs det som dagen då beslut om fler låneutbetalningar skulle göras. Men tidpunkten för beslutet har skjutits upp eftersom trojkans rapport har dragit ut på tiden. På fredagen sade en högt uppsatt EU-tjänsteman till journalister ett beslut om Grekland ens på EU-toppmötet om två veckor är mycket osannolikt.