EU:s ministerråd har sagt ja till ett nytt sexårigt fiskeavtal med den lilla önationen Mauritius. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Oppositionen körde förgäves över regeringen

Den svenska regeringen ville säga ja till EU:s fiskeavtal med Mauritius men oppositionen sade nej – på tisdagen godkändes avtalet ändå.

Den lilla önationen Mauritius utanför Madagaskar får de kommande tre åren drygt 15 miljoner kronor från EU i utbyte mot att främst spanska och franska fartyg ska få plocka upp flera tusen ton fisk per år i landets fiskevatten. Det nya fiskeavtalet mellan EU och Mauritius godkändes på tisdagen av EU:s ministerråd och Sverige var enda land som ställde sig emot godkännandet.

Den svenska regeringen stödjer avtalet men stötte på ett kompakt motstånd från oppositionen i EU-nämnden. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna meddelade i torsdags förra veckan att man säger nej till fiskeavtalet.

– Vi anser att det här avtalet tillsammans med EU:s andra avtal är nykoloniala som har till syfte att tillgodose EU:s fiskeflottor med fisk. Nästan alla europeiska fiskevatten är utfiskade på grund av stora subventioner från EU och med de här avtalen flyttas den politiken ut till utanför EU:s vatten, säger Jens Holm (V), ersättare i EU-nämnden.

Oppositionens motstånd ledde till att Sverige fick lämna besked till EU:s ministerråd om att man inte kunde säga ja till avtalet. Det ger totalt 86 europeiska fiskebåtar rätt att använda sig av Mauritius fiskevatten under sex år.

På tisdagen antogs förnyades även ett fiskeavtal med den lilla ögruppen Kiribati, mitt emellan Nordamerika och Australien. Där lade Sverige ner sin röst med motiveringen att EU-kommissionen inte kunnat visa tillräckligt tydligt att Kiribatis vatten inte redan är överfiskade. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna ansåg att Sverige skulle rösta nej.

Nu går båda avtalen vidare till EU-parlamentet som måste godkänna dem innan de kan träda ikraft. Men fisket kan påbörjas redan nu; avtalen gäller provisoriskt innan EU-parlamentet tar ställning.