Anhängare till oppositionen Georgisk dröm samlas på valnatten.

Bild: Susan

Hoppa till artikelns andra spalt.

Oppositionen vann i Georgien

Oppositionskoalitionen Georgiens dröm vann parlamentsvalet. President Saakashvili har erkänt att hans regeringsparti förlorat valet. 

President Saakashvili erkände under tisdagen i ett tal att hans parti förlorat det georgiska parlamentsvalet, rapporterar den georgiska webtidningen Civil.ge. Presidenten sade i talet att hans parti går i opposition och att han som president kommer bidra till att det nyvalda parlamentet kan inleda sitt arbete att bilda en regering.

Enligt preliminära siffror från en fristående organisaiton för valobservatörer ska oppositionskoalitionen Georgiens dröm fått 54,6 procent av rösterna i valkretsarna där mandaten fördelas proportionerligt, rapporterar Civil.ge. Regeringspartiet Nationella rörelsen ska ha fått 40,7 procent. Inget annat parti ska ha fått över fem procent, vilket krävs för att ta sig in i parlamentet.

Annons

Rösträkningen har på sina håll varit våldsam, med maskerade män som förfalskat valsedlar i vissa valkretsar, och rapporteringen av röster har dragit ut på tiden, enligt Sveriges Radio. Anledningen till  fördröjningen i rapporteringen är enligt valkommissionen att hemsidan attackerats.

Valdeltagandet var enligt den centrala valkommissionen 60,8 procent. Ett preliminärt valresultat väntas från dem kl 15 idag.

Georgiens valsystem består både av proportionella valkretsar, som fördelar 77 av 150 mandat, och enmansvalkretsar med majoritetsval som fördelar resten av mandaten. En majoritet av rösterna i de som fördelas proportionellt räcker inte för att avgöra valet.