Storbritanniens premiärminister David Cameron och Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy i London.

Storbritanniens premiärminister David Cameron och Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy i London.

Bryssel vill runda Cameron i tufft budgetspel

I Bryssel försöker man hitta ett sätt att runda Storbritannien i striden om EU:s sjuårsbudget när förhandlingarna snart går in i slutskedet.

Med bara tre dagar kvar till EU:s ledare träffas för att göra upp om närmare 1000 miljarder euro, motsvarande 8500 miljarder kronor, i EU:s långtidsbudget läcker uppgifter ut om ett intrikat förhandlingsspel från korridorerna i Bryssel.

Enligt Financial Times förbereder EU-diplomater ett försök att runda det budgetstrikta Storbritannien för att kunna nå en överenskommelse mellan 26 länder i stället för 27.

– På grund av den brittiska hållningen försöker man hitta en lösning för 26, både i nationella huvudstäder som i Bryssel. Man tittar på det både från ett finansiellt och juridiskt perspektiv, säger en källa till den brittiska finanstidningen.

Däremot skulle “lösningen” kunna innebära att man tar varje budget år för år i stället, vilket blir ett logistiskt lapptäcke av nya beslut som måste tas för olika budgetdelar, beslut som dock skulle kunna tas med kvalificerad majoritet istället för enhällighet som gäller för sjuårsbudgeten.

En person nära den brittiska premiärministern David Cameron säger å sin sida att man är säker på att idén diskuteras i Bryssel men att en uppgörelse utan Storbritannien är ”oacceptabel”.

I stället kommer samtidigt officiella uppgifter från Downing Street att en uppgörelse visst är på gång och att den kan nås redan på toppmötet om några dagar.

– Premiärministern har under helgen talat med flera europeiska kollegor, sade premiärminister David Camerons taleskvinna enligt AFP och Reuters, skriver TT.

På måndagskvällen samlar ordföranden för Europeiska rådet, Herman Van Rompuy, medlemsländernas EU-ministrar för en middag i den belgiska huvudstaden för att sakta men säkert diskutera sig närmare en kompromiss.

Precis som förra gången då EU:s sjuårsbudget skulle avgöras står två grupper mot varandra: de som betalar in mer till EU än vad de får tillbaka och vice versa.

Storbritannien och Sverige har inför förhandlingarna varit de mest hårdföra budgethökarna och vill skära i EU-kommissionens förslag med upp till 200 miljarder euro. Danmark och Österrike har också hotat med att lägga in sitt veto om de inte får rabatter på sin EU-avgift.

På andra sidan står bland annat de östeuropeiska medlemmarna samt Spanien och Portugal. Den spanske premiärministern Mariano Rajoy sade i helgen att det förslag Herman Van Rompuy presenterat, som skalar bort cirka 75 miljarder euro från kommissionens förslag, är ”oacceptabelt”, rapporterar tyska DPA. Rajoy befarar att om Van Rompuys förslag skulle gå igenom förlorar Spanien cirka 20 miljarder euro i stöd till jordbruket, infrastrukturprojekt och andra satsningar i fattigare regioner.

Blir det ingen uppgörelse på veckans toppmöte kommer nästa chans på toppmötet om en månad. Det var på decembermötet 2005 som EU-länderna kom överens förra gången det var dags för långtidsbudgetförhandlingar. En slutgiltig överenskommelse med EU-parlamentet nåddes sedan i juni året därpå. Hur det går denna gång återstår att se.