Arikivbild. EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton i samspråk med Sloviens premiärminister.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU vädjar i Gazakonflikten: Stoppa raketattackerna

EU:s utrikesministrar är samlade i Bryssel för att diskutera den allt mer eskalerande konflikten i Gazaremsan. EU:s utrikeschef Catherine Ashton uppmanar Hamas att stoppa raketattackerna och Israel att svara "proportionerligt".

Inför måndagens möte i Bryssel har Frankrikes och Storbritanniens utrikesministrar i helgen uppfordrat Israel att inte gå in med trupper i Gaza.

– Krig är inget alternativ. Det är aldrig lösningen, sade Frankrikes Laurent Fabius på söndagen, rapporterar Middle East Online.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton sade på väg in till mötet i Bryssel att hon var djupt oroad för förlusten av människoliv.

– Men jag har länge sagt att vi måste hitta en varaktig politisk lösning för Gazaremsan. Vi måste hitta ett sätt att förhindra de våldsamma raketattackerna vi har sett och vi måste skapa lite säkerhet och fred för människorna i regionen, sade Ashton till journalister i Bryssel.

Den svenske utrikesministern Carl Bildt (M) fokuserar på att få slut på våldsamheterna så fort som möjligt.

– Upptrappningen av våldet är inte i någons intresse. Vi måste få till en omedelbar vapenvila, både vad gäller attacker ut från Gaza och attacker in mot Gaza. Det måste bli ett stopp på det, det är det viktigaste just nu, sade utrikesminister Carl Bildt (M) till TT när han anlände till Bryssel.

Enligt TT har 84 personer dödats i Gaza sedan den israeliska offensiven inleddes för en vecka sedan. På den israeliska sidan har tre civila dödats av raketattacker från Gaza.

Catherines Ashton gjorde ett uttalande om konflikten i fredags där hon lade skulden för de senaste våldsamheterna i Gaza på Hamas raketattacker mot Israel och uppmanade samtidgt att Israels svar måste vara proportionerligt.