Finansminister Anders Borg (M). Arkivbild.

Finansminister Anders Borg (M). Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Finansminister Borg redo lägga veto om bankunion

Sveriges riksdag och finansminister Anders Borg (M) skärper tonen inför nästa veckas Brysselmöte om den föreslagna bankunionen.

–Det finns ett antal frågekomplex där skiljelinjerna är stora och principiella. För oss är det idag inte möjligt att det fattas ett beslut på tisdag om det inte sker ett mirakel, säger Anders Borg vid en pressträff efter mötet med riksdagens EU-nämnd på fredagen.

Anders Borg betonar att när man i skarpt läge ska använda banktillsynen och stora krisande banker ligger illa till så kan det handla om mycket betydande penningbelopp, flera procent av bruttonationalprodukten, BNP.

– När [krishanteringen] ska göras snabbt under kaotiska förhållanden blir man ofta osams och då spelar formella beslutsregler en väldigt stor roll därför är det viktigt hur reglerna ser ut, säger Borg.

För att EU ska anta bankunionen krävs att samtliga medlemsländer säger ja. Det ger missnöjda regeringar möjlighet att utöva en betydande press. När finansminister Anders Borg sätter sig vid förhandlingsbordet i Bryssel har han riksdagens välsignelse att ta fram vetokortet för att öka trycket i förhandlingarna. Frågan är dock om han behöver det eftersom det finns flera länder som signalerat att de är kritiska till hur förslaget hanterats.

Den svenska huvudinvändningen fokuserar på vad man upplever som bristande likabehandling av de 17 euroländerna och de för närvarande tio EU-länder som står utanför eurosamarbetet. EU-kommissionens förslag bygger på att Europeiska centralbanken, ECB, får en helt avgörande roll vid tillsynen av bankerna i euroländerna och andra EU-länder som väljer att vara med.

Frågan om inflytande är juridiskt komplicerad när ECB är inblandat och det kan kanske inte lösas utan förändring av EU:s fördrag. En öppning har kommit från EU-kommissionen som är beredd att föreslå fördragsändringar för att säkra en likabehandling. Finansminister Borg är nöjd med utspelet och kallar det för "rätt betydande steg framåt att kommissionen nu säger detta skriftligt".

Men det finns även andra frågor där Sverige har invändningar. Dels vill Borg att EU-ländernas finansministrar eller tillsynsstyrelsen själv, inte ECB, väljer ordföranden och vice ordföranden i tillsynsstyrelsen. Sverige vill också kunna ha strängare bankregler än övriga och efterlyser även större klarhet kring hur insättningsgarantin för småsparare ska fungera. Samtidigt är frågan om inflytande i Europeiska bankmyndigheten, EBA, som bland annat samordnar EU:s regelverk för banker, otillfredsställande löst för Sverige.

Innan detta är på plats kan Sverige inte ta ställning till om man ska ge grönt ljus för andra EU-länder att gå vidare med bankunionen, än mindre om Sverige ska gå med. Anders Borg vill heller inte ställa sig utanför förhandlingarna och låta euroländerna bestämma regelverket.

– Nej, det kan vi inte. För röstningsreglerna i Europeiska bankmyndigheten som förhandlas nu rör hur vi ska skydda våra banker och regelverk när bankunionen är bildad. Det går helt enkelt inte att acceptera ett beslut innan vi fått en kompromiss som alla kan leva med, säger Anders Borg.