Annons

Merkel: Minst fem krisår kvar

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel räknar med att den ekonomiska krisen kommer pågå i minst fem år till.

– Vi behöver ett långt andetag på fem år eller mer, sade partiordförande Angela Merkel i lördags när kristdemokratiska CDU:s avdelning i delstaten Mecklenburg-Vorpommern höll sina partidagar i tyska Sternberg.

– De som tror att detta är över om ett eller två år har fel. Vi behöver ett stycke stränghet för att övertyga världen att det lönar sig att investera i Europa, sade Angela Merkel som menade att det framför allt rör sig om en förtroendekris.

Guy Verhofstadt, ledare för den liberala partigruppen i Europarlamentet, menar dock att den tyska förbundskanslern är ute och cyklar i sin bedömning.

– Faktum är att Merkels attityd är en del av problemet. Genom att systematiskt förhindra avgörande steg mot en europeisk integrering ser hon till att krisen fortsätter och allt detta av rent dogmatiska och nationella anledningar, sade Guy Verhofstadt i ett uttalande.