Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Olle Schmidt går emot Anders Borg

20 november 2012

Europaparlamentet antog under tisdagen ett uttalande om det framtida EMU-samarbetet såväl som planerna på en bankunion.

Under debatten gjorde den svenske Europaparlamentarikern Olle Schmidt (FP) ett medskick till den svenske finansministern Anders Borg (M), som förra veckan sade att en fördragsändring kan behövas för att säkra svenskt inflytande i en bankunion. Folkpartisten hoppas slippa det eftersom han tror att en fördragsändring kan leda till ett brittiskt EU-utträde.

– Den svenska regeringen krävde i veckan en fördragsförändring. Rimligen borde inflytandekraven kunna lösas utan att det ändrar fördraget, och jag hoppas att det är möjligt. Splittra inte unionen, sade Olle Schmidt under debatten.

Europaparlamentet vill stärka sitt inflytande inom EMU-samarbetet genom att dess godkännande ska krävas för att utse ordförandena för EU:s gemensamma banktillsyn och den euroländernas stora krisfond, ESM.

Parlamentet vill även se ett stärkt samarbete på skatteområdet och en EU-budget finansierad av egna medel.

Parlamentets synpunkter är ett inspel i de diskussioner som förs med Europeiska rådet, EU-kommissionen, Europeiska Centralbanken ECB och Eurogruppen. På toppmötet i december ska diskussionsgruppen presentera sin plan för framtidens EMU.

Emma Stark

Emma Stark

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret