Annons

Pressad omröstning i generalstrejkens Grekland

Greker generalstrejkar under två dagar samtidigt som grekiska politiker röstar om ännu ett sparpaket.

I morgon onsdag är det ytterligare en i raden av ödesdagar för Grekland. Då röstar sent om sider landets parlament om ett sparpaket till ljudet av en generalstrejk som inleddes i dag tisdag.

Ledamöterna måste rösta genom sparpaket för att få ut nästa utbetalning på motsvarande 279 miljarder kronor från ett tidigare överenskommet krislån.

Premiärminister Antonis Samaras är övertygad om att sparpaketet kommer att röstas igenom trots att ett antal ledamöter från det minsta stödpartiet Demokratisk vänster och det större socialdemokratiska Pasok motsätter sig delar av sparkraven.

– Allt prat [om att Grekland kommer lämna euron] kommer oåterkalleligt att ta slut, sade Antonis Samaras, rapporterar grekiska tidningen Kathimerini.

Sparpaketet innebär besparingar på motsvarande 116 miljarder kronor fram till 2016. I paketet ingår en bland annat en förhöjning av pensionsåldern från 65 till 67 år och minskade löner till folk i offentlig sektor.

På måndag i nästa vecka träffas euroländernas finansministrar för att diskutera huruvida nästa del i krislånet ska utbetalas till Grekland.