Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) får S-kritik för sin förhandlingsförmåga, men Ohlsson är inte oroad.

Regeringen pressas i EU:s budgetförhandlingar

STOCKHOLM 16 november 2012 | Ohlsson: “Göran Persson var i samma situation”

Sverige förkastar det senaste kompromissförslaget för EU:s långtidsbudget samtidigt som oppositionen dömer ut vad regeringen hittills uppnått.

Med mindre än en vecka kvar till att EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas för att göra upp om EU:s budget för 2014-2020 stiger den politiska temperaturen i förhandlingarna.

I onsdags presenterade Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy ett kompromissförslag till medlemsländerna som enligt Financial Times sänker EU-kommissionens ursprungsförslag med närmare 640 miljarder kronor för hela sjuårsperioden. Sänkningen finansieras delvis av att Sveriges årliga medlemsrabatt minskas med drygt 200 miljoner kronor  – i praktiken en höjning av Sveriges EU-avgift. Det är på tvärs med vad regeringen är beredd att acceptera.

– Det som presenterades härom dagen är alldeles för dåligt för svensk del. Vi vill gå vidare och pressa ner budgeten ännu mer och det är vi inte ensamma om, säger EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) till Europaportalen efter fredagens möte med riksdagens EU-nämnd. En nämnd som gav regeringen stöd att fortsätta förhandlingarna.

På måndag leder Birgitta Ohlsson ett möte för de tio länder som får tillbaka minst på sin EU-avgift och som vill se en mer restriktiv budget. På andra sidan i budgetförhandlingarna står Europaparlamentet, EU-kommissionen och EU:s fattigare medlemsländer som vill se att ursprungsförslaget antas i oförminskat skick.

Sverige, tillsammans med nio andra länder, kräver att budgeten sänks med minst 850 miljarder kronor, motsvarande 100 miljarder euro. Ohlsson nämner att Sverige vill gå ännu längre men vill inte ange en summa.

–  Jag vill inte nämna några specifika siffror. Det gör jag i den interna dialogen i förhandlingarna. Vi kommer att kämpa för att bevara värdet på våra rabatter och det kopplas naturligtvis till hur andra länders rabattsystem ser ut. Vi jobbar dagar och nätter för att få fram ett bra förslag.

Men oppositionen i riksdagen är inte imponerad av regeringens ansträngningar. EU-nämndens vice ordförande Marie Granlund (S) är mycket kritisk och säger att den rabatt som trots hårt motstånd från övriga EU förhandlades fram under den förra socialdemokratiska regeringen ser ut att minskas.

– Jag tycker att Birgitta Ohlsson verkar vara en osedvanligt oskicklig förhandlare. Uppenbart har andra länder varit mer framgångsrika än vad Sverige varit, exempelvis Storbritannien. Nu gäller det att vi med samma målmedvetenhet som under Göran Perssons regering ser till att vi får behålla den rabatt vi har och det känns väldigt osäkert just nu.

Kan du vara mer precis i din kritik, är det något speciellt som regeringen gjort fel?

– Jag kan inte gå in i alla detaljer som finns i förslaget eftersom det är hemligstämplat, men att avgiften höjs tycker vi inte är acceptabelt, säger Marie Granlund.

EU-minister Birgitta Ohlsson tycks ta kritiken med ro och hänvisar till att Göran Persson var i precis samma situation när det återstod någon vecka till slutförhandlingarna den gången.

– Hon får väl recensera mig, statsministern och regeringen när förhandlingen är över, säger Birgitta Ohlsson.

 

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret