Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenskar uppfinningsrikast i EU

Regionerna i de nordiska länderna toppar listan över de mest innovativa i EU.

Fem av åtta regioner i Sverige får den högsta rankingen på EU-kommissionens årliga innovationsmåltavla, vilket gör svenskarna till de mest uppfinningsrika i EU. Därefter kommer regioner i Danmark, Tyskland och Finland.

Minst innovativa är regionerna i forna Östeuropa.

Siffrorna visar att regioner i och kring huvudstäder i allmänhet har en högre grad av innovation än de som ligger längre från.

Kommissionens innovationsindex baseras på en rad indikatorer som exempelvis utbildning, patentansökningar och hur mycket som satsas på forskning och utveckling. Enligt kommissionen är innovation är en viktig faktor för att skapa tillväxt och jobb.