Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Barroso stämmer inte Sverige i snusfråga

13 december 2012

Mediauppgiften att EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso vill anmäla Sverige inför EU-domstolen för brott mot exportförbudet av snus tillbakavisas av EU-kommissionen.

Uppgifter i Expressen på torsdagen påstår att EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso vill dra Sverige till EU-domstolen för misstänkt brott mot exportförbudet av snus. Enligt tidningen ska en upprörd Barroso ha skickat ett hemligstämplat brev till hälsokommissionären Tonio Borg och föreslagit en rättsprocess mot Sverige.  EU-kommissionen menar att uppgifterna är felaktiga.

– Det finns absolut inget brev som har gått från Barroso till Tonio Borg som säger att vi ska dra Sverige inför domstol i snusfrågan. Jag har ägnat hela morgonen åt att granska detta med kollegor i Bryssel. Jag vet inte var [Expressen] har tagit det i från, säger Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, till Europaportalen.

Finns det något brev i snusfrågan överhuvudtaget?

– Det är klart att det gör som en del av en förberedelse. När vi är i en process att föreslå ett nytt lagförslag, som exempelvis det nya tobaksdirektivet, så yttrar sig de olika delarna av  kommissionen skriftligt med varandra.  

Blev Barroso upprörd av handelsminister Eva Björlings uttalande om "fullskaligt krig" om snuset?

– Jag har inte fått någon rapport om att han blivit upprörd, säger Pierre Schellekens.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret