Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Folk på Staroměstské náměstí i centrala Prag. Arkivbild.

Politisk turbulens hotar Tjeckien efter val

BRYSSEL 14 januari 2013 | Förhandsfavorit förlorade

Oavsett utgången av det tjeckiska presidentvalet kan det försvaga den borgerliga regeringens redan prekära politiska situation.

Vare sig om socialdemokraten Miloš Zeman eller högerliberalen Karel Schwarzenberg blir ny tjeckisk president kan det direkt påverka den borgerliga regeringens möjligheter att styra landet. De båda erfarna politikerna tog sig vidare från den första omgången i det första tjeckiska presidentvalet som ägde rum i helgen.

De två kandidaterna skiljer sig åt mer än bara till politisk tillhörighet. Miloš Zeman har sagt att han kommer vara mycket aktiv som president, medan Karel Schwarzenberg mer betonat vikten av de ceremoniella delarna av presidentposten.

Blir socialdemokraten och tidigare premiärministern Miloš Zeman president kan alltså den nuvarande borgerlige premiärministern Petr Nečas räkna med att möta på svårigheter, presidenten kan nämligen i praktiken lägga veto på lagförslag.

Blir å andra sidan Karel Schwarzenberg, utrikesminister i den borgerliga koalitionsregeringen tillika partiledare för högerliberala TOP09, president förlorar Petr Nečas en viktig allierad i den sköra regeringen.

Den tjeckiska koalitionsregeringen har ett svagt stöd i parlamentet. Med endast 98 av 200 mandat i underhuset måste de förlita sig på stöd från oberoende ledamöter. Och som inte det vore nog hotar dessutom koalitionspartiet Lidem att lämna regeringssamarbetet.

Den ene förhandsfavoriten, Jan Fischer, tidigare premiärminister i en övergångsregering, fick se sig besegrad av Karel Schwarzenberg, som fördubblade andelen röster i jämförelse med de senaste opinionsundersökningarna.

Jan Fischer sade efter valförlusten att han ännu inte vet vilken av de två vinnande kandidaterna han kommer stödja i den avgörande omgången.

Den avgående presidenten Václav Klaus var bestört efter första valomgången.

– Detta val var det helt klart det största debaclet för högern i [Tjeckiens] postkommunistiska historia. Vänstern vann dominant, sade utgående president Vácalv Klaus rapporterar tjeckiska public service-radion Český Rozhlas.

Den slutliga omgången i det tjeckiska presidentvalet äger rum 25-26 januari. Det kan bli jämnt, skillnaden mellan de båda kandidaterna i första omgången var endast 40 000 röster.
 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret