Att slutredovisa två EU-projekt på kort tid är roligt men mycket krävande, skriver Sofi Holmgren. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

MittEuropa »
Spännande EU-projekt kräver sitt

EU-projekt kan vara enda sättet att finansiera goda idéer men underskatta inte tiden det tar att slutföra dem. Det skriver gymnasieläraren Sofi Holmgren.

Det var ett tag sedan jag skrev här och det beror på att livet det senaste året har lärt mig några nya saker. Förra årets huvudlärdomar är att man har begränsat med tid och ork. De lärdomarna fick jag genom att jag under året som gått har sökt, fått beviljat och sen slutredovisat två projekt med  EU-stöd samtidigt som jag arbetar heltid. Då har dygnet helt enkelt för få timmar och det finns ingen tid över till kreativt arbete som att skriva krönikor på Europaportalen.

De projekt jag har drivit med Leader stöd, som är pengar från EUs landsbygdsutvecklingsfond, har jag skrivit om här tidigare och det ena var en resa till Riga med mina UF-företag viket var en fantastisk upplevelse. 

Inom skolans värld är det oftast bristen på pengar som sätter stopp för goda idéer så det här med att söka stöd för olika projekt är en bra möjlighet. Men då ska man också ta i beaktande att det tar galet mycket tid. Tid som man som lärare förmodligen inte får någon ersättning för.
 
Jag måste vara ärlig och säga att jag är kluven till om jag rekommenderar en enskild lärare att söka så som jag gjorde nu när jag sitter med facit i hand. Men vill man något väldigt gärna och tror man på något så väldigt mycket som jag gör så brukar man ju hitta orken. Men 2012 var ett år med extremt mycket arbete.

Det andra projektet jag drivit med Leader stöd tillsammans med min kollega Stina heter Adopt a bee och det har varit en framgångssaga i kubik. För ett år sedan kunde jag inget om bin och under det här året har jag varit med att skörda två honungsskördar.

En fantastisk resa
Vår sommarskörd som till största delen gick till andelsägarna i våra kupor fick vi till och med pris för. Målet med att Adopt a bee är att öka antalet bi-samhällen, öka antalet biodlare och sprida kunskap om varför bin är viktiga. Målet med att öka antalet biodlare har vi inte nått ännu men vi är på god väg. Att sätta ut kupor och sprida info har vi däremot gjort. Så året med Adopt a bee har varit en fantastisk resa som inte på något sätt är avslutat.

Vi har dels vår barnbok om ”Sofina och bina” kvar att förverkliga. Henne har vi knappt hunnit med alls under året och dels att utveckla konceptet och sprida det vidare. Vi är mitt uppe i planeringstagen nu när vår Leader-redovisning äntligen är inlämnad. I och med redovisningen räknade vi ihop våra tidsdagböcker. Vi skulle gå in med ca 500 timmar var i projektet men det 
landade på en bra bit över 600 timmar för oss båda och trots all den tiden hann vi inte så långt som vi ville. Blir du sugen på att läsa mer om Adopt a bee kan du göra det på www.adoptabee.se

I skolan rullar även det ordinarie arbetet på. Tro det eller ej men jag undervisar faktiskt ibland. Under 2012 i och med GY 11, den nya gymnasiereformen,  har kurser i Entreprenörskap kommit igång. Det gillar jag så klart. I antingen projektform eller företagsform ska eleverna driva större projekt. 

Tre missnöjda bagare och ett EU-direktiv
Nu har jag ett gäng med elever från nästan alla av skolans program som sätter upp en musikal som har premiär på Kulturhuset i Hässleholm den 17 maj. Musikalen heter ”Drömmar i färg och vitt pulver”. Vitt pulver syftar till mjöl och musikalen är en EU-kritisk historia om tre bagare som inte är helt nöjda med EUs direktiv.  Lyssna gärna på ett smakprov eller kolla in deras hemsida. Text och musik är skrivet av Marcus Enochsson.  Honom och resten av gänget i produktionsbolaget Flygande fåtöljen kommer ni med alla säkerhet höra mer om i framtiden.

Har ni vägarna förbi Hässleholm under våren så kolla in musikalen, kom och hälsa på våra bin eller besök Europaforum. Det händer alltid något.

MITTEUROPA

MittEuropa uppdateras inte mer.