Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Talman Schulz: Öppna EU:s lyckta dörrar

EU-parlamentets talman Martin Schulz kallar in den brittiske premiärministern David Cameron till debatt. Han vänder sig emot att EU används som ett slagträ i inrikespolitiken eftersom att de nationella politikerna även tillhör EU-maskineriet.

Europaparlamentets socialdemokratiske talman Martin Schulz delar den brittiske konservative premiärministern David Camerons syn att det demokratiska underskottet i EU är för stort. Men där slutar likheterna mellan de två politikerna.

– Inget annat land har fått en flexiblare och generösare behandling än Storbritannien. När man läser talet [...] får man nästan intrycket att EU är en belägrande fiende, sade Martin Schulz som kallar David Cameron ”radikal” och menar att premiärministerns utspel inte har något att göra med Europa utan snarare med brittisk inrikespolitik och att Cameron vill göra EU till en avreglerad frihandelsmarknad.

– EU måste bli öppnare, mer demokratiskt, effektivare och rättvisare. Men det kommer inte att uppnås genom att man delar upp EU, sade Martin Schulz.

I det nyinvigda Raoul Wallenberg-rummet i Europaparlamentet lade talmannen Martin Schulz på fredagen ut sin idé för ett mer demokratiskt EU. Schulz ser en lösning i mer öppenhet och transparens i ministerrådet där medlemsländerna diskuterar lagförslag.

– Allt som händer i EU bakom lyckta dörrar borde ske öppet och rättfärdigas inför [EU-] parlamentarikerna, sade Martin Schulz som samtidigt bjöd in David Cameron till EU-parlamentet.

– När David Cameron tar del i ett beslut i rådet är han ansvarig för [det brittiska underhuset] men inte för den tyska förbundsdagen. Men beslutet han tar påverkar även tyska medborgare.

Han vänder sig emot att EU i den nationella politiken blir ett slagträ trots att de nationella politikerna även de tillhör EU-maskineriet.

Olika bedömare som följer Europaparlamentet menar Martin Schulz till skillnad från sin företrädare på talmansposten värnar parlamentets makt och inflytande gentemot andra EU-institutioner inte minst mot ministerrådet. Och att han med sitt rättframma sätt gett EU-parlamentet en allt mer framträdande roll i den europeiska debatten.

Att långt färre röstar i EU-valen än i nationella val tror Martin Schulz kommer ändras i och med nästa års EU-val.

– Vi har något som vi inte haft förut och det är att man kommer kunna identifiera en politisk tendens för Europa, sade Martin Schulz och syftade på överenskommelsen att varje politisk grupp i EU-parlamentet ska presentera en kandidat till att bli nästa ordförande för kommissionen.

Hittills har denne valts av medlemsländerna. Schulz tror att genom att sätta ett ansikte på EU-valet kommer fler att rösta och EU få ett starkare mandat. På frågan om han själv kommer att ställa upp i valet för den socialdemokratiska gruppen, vilket det länge spekulerats om, svarade han att han känner sig hedrad att bli omnämnd i diskussionen.